Er energien gået amok... så ring Sørby op!
Er energien gået amok... så ring Sørby op!

Jordvarme

Jordvarme benytter den varme der er bundet i jorden fra solens stråler, og er derfor ikke afhængig af om solen skinner eller vinden blæser.

Installationen

Et jordvarmeanlæg kan installeres på forskellige måder. Mange anvender areal-metoden, hvor slanger graves ned i haven i en meters dybde. Er haven af mindre størrelse er der også mulighed for at bore specielle cirkulationsrør ned i 50-80 meters dybde. Disse rør kræver blot 5 meters indbyrdes afstand og 5 meter til skel.

Hvordan fungere det ?

Fælles for begge metoder er, at slangen/rørene er forbundet til varmepumpen, som så omdanner jordvarmen til varme inde i huset. Rør og slanger er flydt med frostvæske, og vil på vej igennem systemmet opnå den omkring liggende jords temperator på ca. 4 grader. Herefter løber væsken ind i huset, hvor den passerer varmepumpen der omsætter den lave jordvarme temperatur til varme og varmt vand ved høj temperatur.

Jordvarme er en vedvarende og miljørigtig ressource, selvom der bruges en mindre mænge strøm til at drive selve anlægget der omdanner jordvarmen til energi. For hver 1 kilowatt elektricitet, der bruger i strøm, udvindes der 3-3½ kilowatt varme.